dijous, 7 d’abril del 2011

Júlia Coromines

Els primers poemes d’amor que va escriure Màrius Torres van ser dedicats a la jove estudiant de Medicina com ell, Júlia Coromines. La doctora Coromines, filla del polític Pere Coromines i germana de Joan, el gran filòleg, és un gegant en l’àmbit de la Psicoanàlisi. Després de la guerra, exiliada a París i després a l’Argentina, el 1947 va obtenir una beca per anar a Londres. Allà va descobrir la Psicoanàlisi de Freud. A rel dels seus estudis de Psiquiatria i Psicoanàlisi a la capital britànica, va introduir les tesis de Freud a la península ibèrica. Júlia Coromines va morir aquest 30 de març a l’edat de 100 anys, que havia celebrat amb goig el novembre passat. El seu currículum fa feredat. Entre altres obres seves hi ha la creació de la Societat Catalana de Psicoanàlisi, que des de 1984 publica la Revista Catalana de Psicoanàlisi, ara amb la seva versió electrònica de lliure accés.

(a la foto, el cèlebre divan de Freud, a la seva casa-museu de Londres)

3 comentaris:

  1. Els colors càlids conviden a la confidència. Les vides plenes susciten la nostàlgia dels deixebles.

    ResponElimina
  2. Doncs no coneixia aquesta gran senyora, m'alegro d'haver-me assabentat de la seva trajectòria.

    ResponElimina
  3. Impressionat de la meva ignorància; ni com a metge interessat per la psicoanàlisi ni com a admirador d'en Marius Torres havia llegit de la Júlia Coromines.
    Com a curiositat he de dir-te que visc a la cantonada del carrer Humbert Torres, el pare del metge que escrivia versos o, com va deixar escrit: "aquesta cosa absurda que es diu poeta líric".
    Gràcies Teresa, em poso a estudiar.

    ResponElimina