dijous, 17 de novembre del 2011

Significat de les paraules


A Raimon Panikkar (entre ahir i divendres, s’està celebrant la I Jornada Raimon Panikkar per estudiar la seva obra tan desconeguda com mal compresa) li agradava molt buscar l’origen de les paraules. En l’estudi de les paraules s’hi revela el seu significat profund, deia, i del qual sovint se n’ha perdut la memòria.
No sé per quines estranyes connexions, m’ha vingut al cap la paraula company, que vol dir “el que comparteix el pa”. Eixamplant el significat, sabem que no només de pa vivim els humans, que necessitem d’un altre pa que ens alimenti. Així, compartir el pa significaria no només generositat i despreniment envers els altres, sinó inclinació per compartir amb ells l’amor i la bellesa. D’aquí ve que la perversió que de la paraula company n’han fet segons quins postulats polítics sigui de lamentar.

2 comentaris:

  1. Cert, una paraula molt malmesa pel mal ús.

    ResponElimina
  2. He escoltat conferències i he llegit coses d'aquest gurú de maneres exquisides. Forma part del sector social dic progressista, que l'adora. Pontifica, afirma, somrient, mentre diu algunes obvietats de saló que ajuden a passar l'estona. No nego que les seves paraules puguin ajudar alguns, perquè progressisme no és sinònim d'intel·ligència.
    Olga

    ResponElimina