dijous, 15 d’abril del 2010

Sage-femme

En la paret de maons color de vi, el rètol apareixia amb reflexos de coure. Gravat amb lletra cal.ligràfica, sota el nom, hi havia una llegenda que anunciava l’ofici de la dona que habitava aquella casa de Villeneuve de Berg, a la contrada francesa d’Ardèche.
El francès té una paraula composta de dos mots per anomenar les dones que ajuden les parteres a portar fills al món: sage-femme. És a dir: dona sàvia, o el que és el mateix: dona que coneix els secrets de la vida i hi col.labora amb el seu treball.
Contemplant el rètol, vaig recordar que el nostre refranyer, ric i savi de temps i d’experiència, recull una dita que procedeix de la comarca del Bages: “La vella Setciències sap més que nou llevadores”.
La vella Setciències és una imatge de la vida. Res de més complet i més savi en aquest món que la vida mateixa, que es desplega i instrueix en els actes successius de viure, i el de néixer és el primer.

2 comentaris:

  1. Benvolguda Teresa, em fas venir a la memòria un llibre llegit fa molts anys i recordat sempre, per la saviesa que remarques. "Com neixen els catalans", es titulava, i l'autora era Ramona Via, llevadora d'ofici. De quan la gent neixia a les cases. Delícia de lectura, de senzillesa, d'observació, de saviesa. Ens vam escriure un parell de cartes a partir de la publicació, que recomanaria a tothom.

    ResponElimina
  2. Miraré de trobar aquest llibre de la Ramona Via. M'interessarà molt llegir-lo. Benvinguda recomanació!

    ResponElimina