dijous, 12 de maig del 2011

Benvenuta

L’any 1993 vaig llegir Cartes a Benvenuta, un recull de les cartes que es van creuar Rainer Maria Rilke i la pianista vienesa Magda von Hattingberg. Rainer va batejar a Magda, la seva corresponsal, amb el nom de Benvenuta (benvinguda), i a aquesta figura de carn i ossos van dirigides unes cartes intenses, apassionades, com acostumava. La correspondència es va interrompre quan la parella es van conèixer, i tot i que van compartir un petit estudi, la relació no va prosperar. Sembla que el poeta va fracassar com a pretendent en viu, anota Kurt Leonhard al pròleg. Aquest fet, però, em sembla que cal considerar-lo episòdic. L’amistat amorosa i tendent cap a l’absolut que traspuen aquestes cartes de Rilke és imperible:
“Amiga, ànima preciosa, el meu cor se sobreïx, tempestuós, cap al teu. Totes les cartes que poguessin escriure’s en diversos anys voldria escriure-les d’un sol cop”. (4 de febrer de 1914).

(A la foto, Magda-Benvenuta. Amigues i amics: serem uns dies a Bilbao. Fins a la tornada)


3 comentaris:

  1. Bon viatge de primavera i ves prenent notes, que m'agrada llegir-les.

    ResponElimina
  2. "Benvenuta, preciosa amiga: el millor de mi està a les meves lletres, escollides una a una per les teves cartes. La realitat del dia a dia em supera.
    Guardaré amb amor les teves, m'acompanyaran sempre".

    Rainer

    No sé si Bilbao es la ciutat més bella.
    Si sé que serà més bella amb tu en ella.
    Feliç viatge!

    ResponElimina
  3. Quantes declaracions i quantes cartes, bellíssimes com aquesta, s'haurien perdut, sense les absències dels amants!

    ResponElimina