divendres, 6 de maig del 2011

Amor

En l’entrevista de La contra de La Vanguardia d’ahir, la periodista Ima Sanchís li pregunta a Gao Xingjian, pintor, dramaturg, cineasta, novel.lista i premi nobel de Literatura del 2000, si creu en l’amor. I Xingjian contesta: “L’amor no és una creença, és un diàleg”.
A la pregunta: què és l’amor?, vaig contestar fa uns anys: L’amor no és una paraula, és un verb, és l’acció d’estimar, d’anar cap a l’altre.

Diàleg, viatge cap a l'altre.

6 comentaris:

  1. Sí Teresa, estic d'acord amb la teva definició, noés un substantiu és un verb.

    ResponElimina
  2. Una gran veritat (si és que hi ha veritats, he, he), quan es converteix en monòleg ja esdevé tota una altra cosa, per això penso que l'amor no correspost és una mena de miratge autocompasiu.

    ResponElimina
  3. En la seva notable obra "La Muntanya de l'Ànima", Gao Xingjian observa (p. 457 edició Columna) "El món no ha estat sens dubte fet per als homes, però els homes, tanmateix, hi han de viure".
    És evident que l'autor no fa pas lloc a l'amor, sigui com sigui definit aquest. Si hi ha amor, sempre serà imperfecte, adjectiu, substantiu o temps verbal.

    ResponElimina
  4. De fet, el mot "amor" en llatí pot ser el nominatiu singular del substantiu de la tercera declinació amor amoris i la primera persona del singular del verb amo (estimo) en passiva, "sóc estimat". Sempre m'ha agradat aquest doblet. Abraçada!

    ResponElimina
  5. Aviat arribarà la meva carta a les teves mans.
    No pensis que pesen poc les fulles de paper.
    Van carregades amb mil tristors
    per la teva absència.

    Chen Lianjie. Sègle XVIII

    ResponElimina