dijous, 15 de desembre del 2011

Les "Llànties de foc" de Joan Mascaró


Ahir, a l’Espai Mallorca, va fer-se una pre-estrena a Barcelona del documental Llànties de foc, un passeig aprofundit per la vida i l’obra de Joan Mascaró (Santa Margalida, Mallorca, 1897 – Cambridge, 1987). El títol d’aquest documental de Sílvia Ventayol i Nofre Moyà, és homònim del llibre de Joan Mascaró, Llànties de foc, un compendi de textos místics i espirituals de diverses cultures que aquest savi sanscritista (que també coixia el pali), va anar recopilant amb la idea que fos visualitzat allò essencial i coincident que nodreix les espiritualitats i religions del món. Traductor del Bhagavad Gita, Les Upanishads i el Dhammapada, Joan Mascaró també va escriure La creació de la fe, un llibre molt personal que commou per la seva saviesa i la seva bellesa transparent, i que podria considerar-se el seu testament espiritual.
Tots aquests llibres estan publicats per l’editorial Moll. El documental Llànties de foc es passarà al Canal 33 al programa “El documental” el dia 23 de desembre, i encara algun altre dia, per la qual cosa us prego que consulteu la cartellera. Després d’haver vist aquest documental, si no el coneixíeu d’abans, us asseguro que us sentireu atrets per la llum que irradia Joan Mascaró.
A London (Arola editors, 2009), vaig dedicar-li aquest poema:

Al Hyde Park amb Mascaró

Exiliat a Anglaterra, el vell Mascaró 
visqué als plàcids turons de Tintern Abbey.
La Universitat de Cambridge
fou el seu atanor.

El calor del sol prové de mi,
jo envio i retinc la pluja,
transcriu febrós del Gita,
la sagrada escriptura hindú.

A la cel.la en penombra,
clarors de llàntia encesa
il.luminen lletres polides per la fe:
Jo sóc la vida i la mort;
jo sóc el que és i el que no és.

(a la fotografia, un Joan Mascaró el temps que va ser a Ceilan)                  

3 comentaris:

  1. Saber trobar la llum, la pau i les paradoxes requereix tenir un cos afinat i preparat, que "és i no és", tan cert com el temps que ens passa.
    Olga

    ResponElimina
  2. Benvolguda Teresa,
    volem donar-te les gràcies per assistir a la presentació del documental llànties de foc el passat dimecres 14 de desembre a l'Espai Mallorca i fer referència al teu blog a aquesta gran persona, tan important com desconeguda.
    Volem recordar a tots aquells interessats en Joan Mascaró i Fornés i el seu preciós treball que hem creat una web dedicada a ell: www.joanmascaro.com
    Al llarg d'aquests mesos anirem penjant documents, fotos i les diferents entrevistes que es van realitzar per a confeccionar aquest audiovisual.
    Un cop "Llànties de foc" hagi estat emès per l'espai "El documental" de C33 aquest mes de desembre, penjarem el documental perquè tothom el pugui veure de manera gratuïta. Tambiémn podeu veure altres treballs documentals de la nostra productora Quindrop a la nostra web: www.quindrop.com
    Una abraçada.

    ResponElimina
  3. Estimats lectors/es d'aquest blog: conegueu Joan Mascaró si no el coneixeu encara. La seva obra és pura llum.

    ResponElimina