dijous, 18 d’octubre del 2012

Cervantes



A Don Miguel, el judío de Cervantes (Cervantes és un poble de Sanabria, Zamora), Leandro Rodríguez sosté que Cervantes tenia arrels jueves (també Teresa d’Àvila era filla d’un convers). L’àvia i la mare de Cervantes li van ensenyar les Sagrades Escriptures. Certament moltes cites de la Torah (els cinc primers llibres de la Bíblia) abunden en el Quixot en una època que poc es coneixien les Sagrades Escriptures. Diu Leandro Rodríguez que el Quixot és l’ànima ambulant de Miguel de Cervantes. La seva dama i guia, Dulcinea, és una imatge de la Shekinah, la Saviesa, o si ho voleu dir d’una altra manera, la imatge del Mestre Interior. 
(imatge d'un molí de vent presa camí d'Andalusia)   

4 comentaris:

  1. Alguns caminem en vetlla i en somni sota la influència de la dama que ens va abduir per sempre.
    Olga X

    ResponElimina
  2. Que la literatura picaresca havia sorgit d'escriptors conversos sí que ho sabia, ara, això d'en Cervantes no ho havia sentit mai, però ben pensat és ben plausible. Saps que Montaigne també descendia de conversos (per part materna)?

    ResponElimina
  3. No ho sabia, que Montaigne descendís de conversos.
    El que sí que podem observar és la gran quantitat d'escriptors jueus, conversos i fills de conversos... És evident la influència cultural i religiosa de la "paraula", del "llibre"...

    ResponElimina