dimarts, 23 d’agost del 2011

Fotografia: temps detingut en una imatge

"La fotografia multiplica la memòria", escriu Alejandra Niedermaier al seu llibre La mujer y la fotografia (Editorial Leviatán, Argentina). Més encara: la fotografia li dóna precisió. Cada imatge fotogràfica és la condensació d'un instant en el temps.
Per Aristòtil i Plató la memòria és un component de l'ànima. Sí: l'ànima treballa amb la memòria per fer emergir a la superfície el record d'aquells que estimem, per exemple, i que ja no hi són físicament parlant. Així, acompanyada de fotografies, la memòria ens els 'presentitza' amb un gran realisme.
En aquesta fotografia d'estudi, que té un cert misteri, hi ha el meu pare de nen i la seva germana Trini, que va morir fa anys. A la tia Trini jo la vaig estimar molt. 

1 comentari:

  1. Si la memòria ja és traïdora sovint penso com en devia ser, d'imprecisa, abans de la fotografia. Recordo que una vegada em va impressionar veure en una casa de pagès una mena de quadre fet amb l'estampació de la mà d'una criatura en un bloc de fang, posava el nom i la data, devia ser un dels pocs recursos de tenir una certa constància del passat, més enllà dels qui podien tenir algun retrat pintat.

    ResponElimina