No he llegit l’antropòleg Claude
Lévi-Strauss (1908-2009), i ja procuraré esmenar-ho. Per aquest motiu no tenia
coneixement de la seva misoginia. Ho he descobert llegint La mujer y las mitologías, un article de Rof Carballo publicat a l’ABC
(les hemeroteques, tant les reals com les virtuals són un tresor!). En les
seves Mitologies sembla ser que Lévi-Strauss
mai no parla de la Gran Mare personificada en tantes figures mítiques. Escriu
Rof Carballo, i tradueixo: “És interessant [veure] que en tot allò que cau sota
el seu ganivet, el que sempre “oblida” és el misteri de la feminitat.” Rof
Carballo posa de manifest la “misèria espiritual” que representa l’oblit del
que el mític món d’allò femení representa en la vida i en la cultura.
(a la imatge, les Tres Gràcies al Museu del Louvre)
T'aconsello que llegeixis Lévi-Strauss, millor informar-se de primera mà i no a través d'altres. Te'n refies més de Rof Carballo i de l'ABC?
ResponEliminaTeresa, des del dia de la creació -feta, dita i escrita per homes-, que la dona, en sortir del robust Adam, ja es va agenollar davant Déu, encara tota ensangonada, en senyal de submissió. Aquesta imatge encara ara la portem clavada al front: és un arquetip.
ResponEliminaAbraçada.
Anònim: ja començo dient que esmenaria la deficiència de no haver llegit Lévi-Strauss. I em refio de Rof Carballo, que sí que he llegit, com he llegit Jung i el seu deixeble Erich Neumann i el seu llibre sobre la Gran Mare, esmentats en el mateix article. I me'n refio perquè la misoginia és tan habitual en la majoria d'estudis antropològics, sobretot en els enquadrats en això que la crítica anomena materialisme i positivisme. I pel que fa a l'ABC, i sempre via hemeroteca (ja et pots imaginar que aquest no és pas el diari que es compra a casa), hi he llegit articles de primer nivell com es poden llegir a El País o a La Vanguardia.
ResponEliminaEstimada Olga: en efecte estem parlant d'un arquetip, d'aquí ve que, i no pas sense esforç, en podem recrear un altre, o crear-ne un de nou!, com crec que ja estem fent.