dimarts, 5 de novembre del 2013

Com lluernes

Ahir vaig veure alguns carrers amb els guarniments de Nadal instal.lats... Els llums estan apagats, és clar, però aviat les autoritats donaran el tret de sortida perquè s'encenguin cap al tard i il.luminin els ànims que tenim alicaiguts. La intenció és doble: per una banda es vol que la gent s'animi a comprar per allò dels calaixos eixuts, i això que plou poc. Per l'altra banda es vol una mica d'alegria en els camins incerts de l'esdevenidor.
Però a mi, l'espectadora dels llums encara apagats, se m'anaven presentant les imatges dels vells mags, aquells que la tradició fa venir d'Orient, és a dir, d'allà on surt el sol, en altres temps més primitius imatge de la divinitat. En la meva imatge aquests homes (i dones, és clar), que no són tres sinó molts més, els veig com una filera de lluernes brillant en la fosca. Els humans sempre estem en algun exili, o en algun camí que no sabem on ens portarà llevat de retornar-nos al mateix lloc d'on vam partir, digueu-li cel, més enllà, matèria fosca, univers incandescent... Els mags, però, sempre porten algun regal per a l'Infant que som en el nostre interior més pur. Però el soroll ambient sovint deixa sentir ben poc la seva veu càlida com el ventre matern.
(a la imatge, una fotografia feta a Barcelona les festes del Nadal passat)

4 comentaris:

  1. Un text preciosíssim que vindré a rellegir.

    ResponElimina
  2. M'agrada veure els llums de Nadal però no m'agrada que cada any me'ls col·loquin i encenguin més aviat, el miracle perd consistència.

    ResponElimina
  3. la teva excel·lent descripció/conclusió em porta a pensar que és cert, com diu l'evangelista, que si no fem -o no som- com infants no accedirem al regne del cel. La infantesa el nostre refugi, on esperem amb una innocència gens fonamentada algun present feliç. Sempre esperar als nostres petits paradisos interiors, encara que la resta sigui fosca. En la nit, una llumeta i nosaltres que la reflectim als ulls.
    Salut sempre.

    ResponElimina
  4. M'agrada quant diuem que arriben els Reis d'Orien que portem regals per tothom i mes per aquells nens que mes ho menester.
    Amb aquesta nit de Reis cap nen sense el seu regal.

    ResponElimina