dimecres, 5 de febrer del 2014

L'essencial és invisible als ulls


Carl Gustav Jung va obrir les portes a la comprensió de la psique profunda, o dimensió espiritual de l’existència, que segons les paraules de Antoine de Saint-Exúpery és l’essencial que és invisible als ulls (corporals). Jung va ser bandejat per la comunitat psicoanalítica del seu temps. Freud el va foragitar a rel d’haver publicat Symbols of transformation. Malgrat ser titllat del contrari, Jung era un científic de cap a peus, ja que no va escriure res que no hagués experimentat per ell mateix, de la mateixa manera que Teresa de Jesús, posem per cas, no va escriure res que no sapigués per experiència pròpia. És clar que el camp d’experimentació l’àmbit de l’espiritual, l’invisible als ulls, i, con sant Tomàs, els materialistas no poden donar res per bo si no ho toquen amb les seves mans, o ho veuen a través d’una lent de microscopi. Ara bé, l’amor no es pot comprovar si no és amb les obres, com la ràbia tampoc si no és dient un exabrupte o clavant una bufetada…
( a la imatge, presa al Museu d'Atenes el setembre del 2013, una màscara que expressa dolor)

4 comentaris:

  1. Millor expressió per al dolor, o per la sorpresa adolorida, no es podria trobar. Reflexiono sobre algunes teories de Jung i algunes me les he fet meves, perquè també les trobo en l'experiència del viure. Em sembla que un dels millors seguidors de Jung és l'escriptor Lovecraft, que aprofundeix fins trobar el caos d'on hem sortit.

    ResponElimina
  2. Potser sigui una paradoxa,però mirant aquesta mascara que ens transmetre tant de dolor em ve al cap la realitat d'avui.I em pregunto fins quant podren aturar aquesta ràbia.

    Una abraçada

    ResponElimina
  3. Amb un any de retard et contesto a una entrada sobre el tancament de la Llibreria Capri de Barcelona.

    També era la llibreria de la meva infantesa, si bé reconec que jo m'hi estava més a l'aparador de la dreta, el de les joguines, que al dels llibres (soc de ciències...)

    Dius correctament que va ser substituida per una sucursal de Catalunya Caixa. Doncs bé, ara la sucursal també ha tancat i el local roman buit des de fa mesos.

    Et passo un link amb l'unica foto antiga que he trobat en la que es veu al fons la Llibreria, parcialment tapada per un senyal de trànsit. Si l'amplies força intuiràs els aparadors blancs i el cartell vermell amb lletres blanques en relleu: "CAPRI" al centre; a la part esquerra, en dues línies, "papeleria/libreria" i a la dreta "material/de/oficina". Hi ha que posar-hi una mica d'imaginació, ho reconec...

    http://cv.uoc.es/~jmora/lineas_i/img_soler/soler64.jpg

    ResponElimina