dijous, 13 de juny del 2013

Educació i cultura contra la barbàrie

Iván Mañero fa miracles. Mañero és cirurgià plàstic, encara que ell s’estima més dir-se reconstructor. Amb el deixant dels guanys que donen les operacions d’estètica ha creat una oenagé a Guinea Bissau, Àfrica. Opera nens cremats i mutilats, també reconstrueix ablacions femenines, aquesta pràctica ritual salvatge. Ho llegeixo a l’entrevista publicada a La Contra de La Vanguardia (11-6-2013). En un moment donat, el cor em queda en suspens quan llegeixo el relat de tradicions tan bàrbares, com ara que als infants estràbics (als quals consideren endimoniats!), i també als nens albins, se’ls enterra en un formiguer: no en queda res.
He estat operada d’estrabisme, i tanta gent que conec que és estràbica, gent que ha donat tants fruits a la vida i a la societat on viu! Per la fotografia veig que el mateix Mañero és estràbic, si bé de manera gairebé imperceptible. Només l’educació i la cultura pots curar-nos de la barbàrie!

3 comentaris:

  1. De vegades em fa angúnia com certes mirades antropològiques justifiquen el que sigui argumentant el tema 'cultural', la barbàrie és la barbàrie i el respecte a la vida humana hauria d'estar pel damunt de tot a tot arreu. És que fa poc vaig anar a una xerrada sobre els inuits i vaig sentir coses una mica estranyes sobre els seus costums, afortunadament avui molt 'modernitzats'.

    ResponElimina
  2. No sabía que hacían eso con los estrábicos y albinos. Qué salvajada. En fin. Gracias por compartirlo Teresa. Un gran hombre Iván Mañero. Un beso

    ResponElimina
  3. Una historia brutal i demoledor i una reivindicacó a no oblidar pas aquells països sotmesos a la pobresa i a la injusticia.

    ResponElimina