dissabte, 22 d’octubre del 2011

Esmeralda Cervantes

Sabeu qui va ser, Esmeralda Cervantes? Jo no en sabia res, i greu que em sap, fins que he llegit l’article de Fabiàn Estapé, publicat a El Punt Avui, que n’explica tots els detalls. Esmeralda Cervantes és el pseudònim de Clotilde Cerdà Bosch, filla de Clotilde Bosch, l’esposa d’Ildefons Cerdà, que la va adoptar com a filla. Clotilde Cerdà, una dona de molt talent, va ser una arpista molt famosa de seva època. Però al mateix temps va ser una “personalitat intel.lectual destacada amb idees republicanes, federalistes i lliurepensadores.” I aquí és on topem, no només amb les esglésies religioses sinó també amb les esglésies pseudoprogressistes, tant o més estretes que les primeres, pel que reporta Fabiàn Estapé. Per a qui ho vulgui saber, diu, Clotilde Cerdà va ser iniciada a la maçoneria l’any 1880, i atenent la seva ideologia liberal i de caràcter filantròpic, va fundar l’Acadèmia de la Il.lustració de la Dona.
Fabiàn Estapé està escandalitzat, ja que sembla que en la biografia d’Esmeralda Cervantes que ja s’ha publicat al Diccionari biogràfic no consta res de tot això. Encara som aquí, amb la ment tancada com una closca d’ou. El pitjor, però, és que la tergiversació o omissió de dades, en aquest i en altres casos, es va perpetuant i pel que sembla ningú no diu res. De debò hem entrat al segle XXI?



4 comentaris:

  1. Jo tampoc no la coneixia i sembla mentida que encara estiguem així....

    ResponElimina
  2. Les dones que 'van fer coses' encara són poc conegudes i pel que veig això de la maçoneria encara desvetlla reticències, quin país més estrany.

    ResponElimina
  3. Ja vaig llegir l'article, estimada Teresa. Quanta gent queda a l'ombra... I quina mala fe tenen els estudiosos/es en ometre allò que no els interessa si fa referència a dones.
    Llavors les dones s'inventen els ghettos en forma de calendaris de dones, antologies de dones, etc. etc., cosa que encara ens fa ser més de segona categoria.
    La Universitat recoenix poc o gens la dona, iu se sol quedar amb un o dos estereotips que ja serveixen per sempre, i si no, mireu quins homenatges es repeteixen sense parar. Olga

    ResponElimina
  4. M'has esperonat a cercar coses sobre aquesta senyora i m'he quedat molt sorpresa, quantes coses importants ignorem encara!!! Potser està bé que sigui així, d'aquesta manera les podem anar descobrint.

    ResponElimina