divendres, 5 d’agost del 2011

Neus, Blanca, Alba, Foia, Vinyet

Des de fa uns anys –les tradicions es creen- que la de l’aufàbrega és una olor lligada a la nostra Festa Major: és tradició portar-ne un ramet en algun lloc visible com aquell o aquella que porta una flor. L’olor de l’aufàbrega i la de la pòlvora, aquesta més antiga, acompanya una festa en la qual ens vestim de blanc. És veritat que el color blanc fa estiu, però a Vilanova i la Geltrú aquest color té a veure amb la seva patrona, la Mare de Déu de les Neus.
Avui és el sant de les Neus i els altres patronímics associats: Blanca, Alba, i en alguns llocs com en el Priorat, Foia. També avui, en la veïna Sitges, se celebra la festa de la Mare de Déu del Vinyet, que, com la Mare de Déu de les Neus, porta un raïm a la mà, ja que n’és la protectora.
Felicitats, doncs, a les Neus, Blanques, Albes, Foies, Vinyets.
(fotografia de l'actuació dels bastoners, també vestits de blanc, presa ahir des del balcó de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú)

3 comentaris:

  1. La meva mare m'explicava els balls de tota mena de les festes majors de Sant Celoni, d'on era filla. M'hi has fet pensar, avui.

    ResponElimina
  2. Ah, les nostres mares! Elles, que són la nostra porta d'entrada al món, són també un exemple viu d'un coratge que cada dia m'admira més. Ho van tenir difícil, com a dones, en un món tan tancat, i com se'n van sortir és admirable.

    ResponElimina
  3. La meva mare no em va poder explicar els balls i les festes majors perquè no era d'aquí i no ho coneixia. Les he anat coneguent i aprenent jo, amb el temps.
    Si que vaig tenir, però, una germana (que es deia Pilar)a la que tothom li deia "Blanquita" (per l'ascendència castellana dels meus pares). D'alguna manera hauria estat el seu sant.

    Una abraçada a totes dues, Teresa i Mariàngela.

    ResponElimina