divendres, 24 de juny del 2011

Joan Baptista

Els dos Joans -l'Evangelista i el Baptista- representen els dos solsticis i les dues portes del Cel: la de l'Hivern correspon a la Porta dels Déus, la de l'Estiu correspon a la Porta dels Homes [i de les Dones, és clar]. Els dos Joans configuren Janus, el déu bifront que mira cap al passat i cap al futur. Janus és també Ianitor, el porter que es representa amb dues claus, imatge de les dues vies: l'ascendent i la descendent.
Aquesta nit de Sant Joan hem celebrat, doncs, Joan el Baptista (qui va batejar Jesús al riu Jordà) i l'apertura de la Porta de l'Estiu, la Porta dels Homes i les Dones, l'apertura a la nostra naturalesa humana en el seu esplendor. Coneguem-la en la seva llum.

2 comentaris:

  1. Ben explicat i il·lustratiu, Teresa. Tant de bo el nostre cap tingués la facultat de retenir el passat i el present cap al futur... Cada dia obrim la porta del futur, ben cert.
    Olga X.

    ResponElimina
  2. A la foguera de Saifores vam cremar dos ninots, un home i una dona diguem que els vam cremar perquè ens barraven la Porta de l'Estiu cap un món millor.

    ResponElimina