dimarts, 17 de maig del 2011

Eulalia de Abaitua

Nascuda en una família burgesa de Bilbao, i orfe de mare al mes de néixer, Eulalia de Abaitua (1853-1943) va educar-se al Col.legi del Sagrat Cor de Sarrià de Barcelona i va residir un temps a Liverpool amb el seu marit. És a Anglaterra on va descobrir la fotografia, pràctica que mai més no deixarà. Aquesta fotògrafa excel.lent que aquests dies acabo de descobrir en una exposició al Euskal Museoa (museu arqueològic, etnogràfic i històric de Bilbao) tenia el seu propi laboratori al xalet estil anglès que el matrimoni, a la tornada del Regne Unit, es va fer construir al peu del santuari de Begoña.

Les fotografies de Eulalia de Abaitua, a part de les familiars i les de viatges, mostren el seu interès artístic i etnogràfic per cartografiar el món que l’envoltava, sovint la gent senzilla que el poblava. Al meu parer són de gran qualitat els retrats que va fer de les dones de la seva època, ja fossin burgeses com ella o ja fossin gent del camp o de la mar. En Las lavanderas, la fotografia que il.lustra aquesta entrada, la fotògrafa va captar unes adolescents rentant al riu, amb uns nens que miren l'escena al fons. A penes hi ha posa en els personatges: la fotògrafa ha assolit de retratar les figures amb una gran naturalitat, sense artificis, la vida-tal-com-és, força dura per a les joves.

3 comentaris:

  1. Gràcies Teresa!
    El teu comentari fa encara més grat el descobriment d'una dona fins ara desconeguda per a mi..

    Des de la imatge, les mirades ens parlen i amb quina força! d'un món que ens es llunyà i proper a la vegada.
    Em deixò impressionar.
    I gaudeixo amb l'enriquiment.

    ResponElimina
  2. I no són tan llunyans aquells temps per a nosaltres.
    En canvi, amb quina naturalitat contemplem aquells pobles pobres que ara, als nostres dies, fan el mateix o en pitjors condicions.

    ResponElimina