dimarts, 1 de març del 2011

Amor cortès

L’amor cortès és una invenció femenina. Per això no sorprèn l’activitat de les trobairitz, les dones trobadores d’Occitània, entre les quals es troben les mostres més exquisides de la poesia cortesa. Les dames occitanes quan no eren trobairitz (o sigui: actives en l’amor cortès) eren objecte d’amor cortès. Aquestes dames tenien la llibertat d’acceptar o no l’amor cortès. Així, doncs, no eren considerades éssers inferiors en una època tan misògina. Però, què era l’amor cortès? Uns han dit que consistia en un canvi radical en les relacions entre els homes i les dones. Altres han dit que era simplement un joc literari. En tot cas, va ser un experiment vital i literari prou reeixit que, en efecte, ha modificat les relacions amoroses posteriors.


3 comentaris:

  1. Es diu que els trobadors (i les trobairitz) van inventar l'amor tal i com l'entenem avui en dia. Jo no en sé prou com per saber si és cert o no, ara molts poemes trobadorescos sonen ben moderns.

    ResponElimina
  2. Amor platònic amb l'esperança d'esdevenir real.

    ResponElimina
  3. Lletres galants. Les dirigides a una dona amb intenció d'obtindre la seva atenció o el seu amor. L'enginy i la subtilesa son fonamentals per tal que ella no tingui de que ofendre's, o pugui no donar-se per al·ludida.

    Desprès de llegir-te, es evident que qui escriu la definició ignorava a les trobairitz.

    Sempre aprenc amb els teus escrits!

    ResponElimina