dilluns, 13 de setembre del 2010

Escriure és treballós

“Escriure és treballós. Jo pateixo escrivint. Així que no invertiràs tot aquest esforç a explicar bestieses… Per això mai no escric per diners”, diu Gay Talesa, pioner de l’anomenat Nou Periodisme, en una entrevista a La Contra de La Vanguardia.
No sé si pateixo escrivint. Només sé que em costa molt escriure, i quan escriure em resulta fàcil és, com sempre em sembla, obra de la gràcia. Si escric és per necessitat de fer-ho, escric esperonada per l’impuls creador que es desplega en el llenguatge, en l’escriptura a la recerca de la bondat i la bellesa de les coses. Tampoc no escric per diners ni per res que es podreixi (o podreixi l’ànima). Sempre tinc present, com un mantra interior, les paraules que va pronunciar en aquest sentit Francesc de Borja quan va veure el cos en descomposició de la reina a la qual havia servit tan devotament.

3 comentaris:

  1. Em van agradar les respostes del periodista newyorker en l'entrevista. Comunió també amb les teves reflexions sobre el fet d'escriure, Teresa. Una bona abraçada.

    ResponElimina
  2. Estimada, hem d'anar molt en compte amb segons quines expressions. Ja he dit en públic bastantes vegades que a mi, aquells que diuen que pateixen tant per escriure, són uns restrets de la literatura. Es pensen que fa bonic dir que es pateix escrivint quan, en realitat, ha de ser un goig, tant si escrius tragèdies com no.
    Cert que en alguns moments el sentiment del que escrius et fa vessar llàgrimes, però no pas el fet d'escriure. El lector nota si s'ha escrit amb goig i empenta, amb geni, i això s'encomana per empatia. És el que ens interessa.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  3. "La vejez libera. Cuanto menos tiempo queda, más lo disfruto. Y menos tengo que perder, cada día va quedando menos cuerpo del que preocuparme...PERO MANTENGO INTACTA MI ILUSIÓN POR DISFRUTAR DEL MOMENTO".

    "Las personas dicen lo más interesante cuando titubean. Jamás las interrumpas".

    Dues idees interesants tretes de l'entrevista amb Talese.

    "...a la recerca de la bondat i la bellessa de les coses"

    La teva entrada es sincera i el que escrius parla bé de tú.
    La bondat i la bellessa mereixen ser descobertes per gent amb talent.
    La resta agraïm que es comparteixi la descoberta.

    ResponElimina